Rippikoulu

 

Tervetuloa elämäsi seikkailuun!

Rippikoulu on evankelis-luterilaisen kirkon kasteopetusta. Riparilla voit pohtia yhdessä muiden kanssa elämään, ihmisyyteen ja uskoon liittyviä asioita. Samalla tutustut sen kirkon uskoon, johon sinut kasteessa liitettiin.

Yleensä rippikoulu käydään sinä vuonna, kun täytetään 15 vuotta. Suomalaisista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun käy vuosittain suurin osa. Rippikoulun voi käydä myös vanhempana esimerkiksi luokkakavereiden kanssa samana vuonna.

Rippikoulun kesto on noin puoli vuotta ja se koostuu oman seurakunnan toimintaan osallistumisesta (tutustumis- tai ennakkojakso) sekä leiri- tai päiväkoulujaksosta (intensiivijakso). Rippikoulu on mahdollista suorittaa myös yksityisesti. Rippikouluun ovat tervetulleita myös kirkkoon kuulumattomat. Riparin käyminen ei velvoita liittymään kirkkoon tai käymään kasteella. Kaste ja kirkkoon liittyminen ovat kuitenkin konfirmaation edellytys. 

Vinkkejä rippijuhlien järjestämiseen ja lisätietoja konfirmaatiosta löydät osiosta perhejuhlat - rippijuhlat eli täältä!

Nuorten tapahtumien ajankohdat jamuuta tietoa nuorten toiminnasta löydät "Nuorille"-välilehden tapahtumakalenterista eli täältä. 

 

Vuoden 2021 rippikoulut

Eletään jännittäviä aikoja, jolloin muutokset ovat mahdollisia.

 

Seurakuntamme noudattaa Aluehallintoviraston määräyksiä mitä tulee kokoontumisrajoitteisiin näin koronan aikaan. Tällä hetkellä (14.1.2021) saadun tiedon mukaan 10 henkilön kokoontumisrajoitus on voimassa 8.2.2021 saakka. Sillä on hieman vaikutusta myös rippikoulun ja nuorisotyön toimintaan.

Tässä tälle ajalle toimintaohjeita ja neuvoja:

1: Merkkihaitarin täyttämiseen on aikaa pitkälle toukokuuhun asti. Vaikka joulun aika ja alkuvuosi menisivätkin kokoontumisrajoitteiden puolesta pipariksi, on aikaa vielä hyvin.

2: Tammikuun alussa jokainen rippikouluryhmä saa oman WhatsApp-ryhmänsä. Siellä tiedotetaan ryhmäkohtaisesti miten asiat etenee.

 

 

Rippikoululaisten jumalanpalvelusopetus Saarijärvellä 11.12 on siirretty ensi vuoden puolelle. Uusi päivämäärä ilmoitetaan heti kun se on tiedossa.  

 

Johtuen koronasta ja kokoontumisrajoitteista, järjestämme rippikouluryhmille nuorten illat etänä 12.2 saakka

Paikan päällä saa olla vain 10 henkilöä kerrallaan, mukaanlukien paikalla oleva työntekijä sekä vastuutehtävissä toimivat isoset. Sen tähden rippikouluryhmälle, jonka vuoro olisi tulla Pappilaan, lähetetään WhatsApp-ryhmään linkki Teams-kokoukseen. Näin toimitaan ainakin siihen saakka kunnes kaikkien rippikouluryhmien vuoro on ollut kerran. 

Ohjeet Teamsin käyttöön:

1. Teams toimii mobiililaitteilla ja tietokoneella. Jos osallistut mobiililaitteella, sinulla tulee olla sovellus Microsoft Teams (linkki android-käyttäjille Play-kauppaan ja Applen app storeen). Sovellus ei edellytä kirjautumista.

2. Osallistumislinkki tulee WhatsApp-ryhmääsi. Klikattuasi sitä, pääset valitsemaan, kirjaudutko sisään Microsoft-tunnuksella vai osallistutko vieraana (Guest). Vieraana osallistuessa sinun tulee syöttää nimi, jolla muut osallistujat sinut näkevät. HUOM! Anna oma nimesi, niin pystymme paremmin seuraamaan, ketkä ovat osallistuneet iltaan. Rippikoulussamme ei ole ketään jonka nimi on >L1h4Pull4_360_no-scope<

3. Syötettyäsi nimen jolla osallistut, pääset odotushuoneeseen (lobby / waiting room). Illasta vastaava työntekijä päästää sinut sisään kokoukseen kun illan yhteinen ohjelma alkaa.

Työntekijät laittavat liittymislinkin WhatsApp-ryhmiin noin klo 17.50, yhteinen ohjelma alkaa klo 18. Iltahartaus pidetään noin klo 18.50, ja ilta on taputeltu klo 19 aikoihin. 

 

Toivomme, että jokainen rippikoululainen osallistuu vain kerran etänuorteniltaan mutta jos rajoitukset jatkuvat niin jatkamme myös etäiltojen järjestämistä.

Puinen pöytäristi, jonka edessä kiviä ja kynttilä

Rippipappi Heidi tässä, hei!

Me kirkossa rakastamme vertauskuvia. Erityisesti pidämme matkasta. Elämä on matka, me teemme matkaa taivaan kotiin - ja niin edelleen.

Myös rippikoulu on matka. Eikä mikä tahansa pikkureissu, vaan varsinainen reppureissaamisen seikkaluretki. Se ei ole vain yksi yhdensuuntainen matka, vaan oikeastaan se on matka kolmeen suuntaan. (Me kirkossa pidämme myös luvusta kolme, koska Isä ja Poika ja Pyhä Henki.)

1. Rippikoulu on matka oman itsen tuntemiseen. Sinulla on hieno tilaisuus pohtia omia ajatuksiasi, omaa asennettasi uskoon, itseesi ja elämään. Millaisia unelmia sinulla on? Millainen ihminen sinä olet? Mitä tarkoittaa, että Sinä olet ihme?

2. Rippikoulu on matka kohti toista ihmistä. Rippikoulun ennakkojaksolla tutustumme kotiseurakuntaan ja samalla myös omaan rippikouluryhmäämme. Jos pidät sydämen ja silmät auki, voit löytää aivan uusia puolia vanhoista tutuista ja tutustua aivan uusiin ihmisiin. Mitä tarkoittaa, että me olemme seurakunta? Millaisia seurakuntalaisia, Kristuksen ruumiin jäseniä me olemme?

3. Rippikoulu on matka kohti Jumalaa. Riparilla saat tutustua siihen uskoon, johon sinut on lapsena kastettu (tai johon sinut ehkä riparin jälkeen liitetään). Tähän asti vanhemmat ja kummit ovat ehkä kertoneet sinulle Jumalasta. Nyt saat tutustua häneen itse aivan uudella tavalla. Onko Jumala vain pilven päällä istuva ukko vai jotain ihan muuta? Onko Raamattu totta? Millaisen Jumalan löydän, kun heittäydyn matkalle nimeltä Rippikoulu?

Ei muuta kuin reppu selkään ja seikkailuun kohti itseä, toisia ja Jumalaa!

Yhteisin matkaterveisin
Heidi Pasanen
kasvatuksen pappi

Nuoria maassa nurmikolla. Yksi vetää toista tukasta. Poika hyppäämässä taustalla.

Rippikouluryhmät vuodelle 2021

 

Hiihtolomaripari 28.2.-6.3. 2021 Karstulan evankelisella opistolla
Konfirmaatio 23.5.2021 Saarijärven kirkossa

 

Päiväripari 7.-11.6.2021 Mansikkaniemen pappilassa ja Saarijärven seurakuntatalolla

Konfirmaatio 13.6.2021 Saarijärven kirkossa

 

Ripari I 7.-13.6.2021 Mellikassa

Konfirmaatio 20.6.2021 Saarijärven kirkossa

 

Ripari II 14.-20.6.2021 Mellikassa
Konfirmaatio 27.6.2021 Saarijärven kirkossa

 

Ripari III 28.6.-4.7.2021 Mellikassa

Konfirmaatio 11.7.2021 Saarijärven kirkossa
(tarvittaessa 18.7. Kannonkosken ja/tai Kivijärven kirkossa)

 

 

Rippikouluihin ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella 14.9.-4.10.2020 välisenä aikana.
​​​​​​​Ryhmäjaot julkaistaan 20.11.2020 Rakkaimmat riparilaulut -tilaisuudessa.