Ajankohtaisia asioita hautausmaillamme

 

TIEDOTE KESÄKUKKIEN POISTOSTA SAARIJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSMAILLA

Saarijärven seurakunnan yhdeksällä hautausmaalla on aloitettu 11.9. alkaen kesäkukkien poistaminen haudoilta. Menettely on ollut sama aikaisempina vuosinakin Saarijärven, Kannonkosken, Kivijärven ja Pylkönmäen hautausmailla. Tänä vuonna Kivijärven kirkkomaan ja Saarijärven Läntisen hautausmaan kasvien home ja härmä -tilanne oli niin paha että kesäkukkien poisto aloitettiin jo viikkoa normaalia aikaisemmin. Aikaisempina yksittäisille hautapaikoille on laitettu kylttejä, joissa on lukenut viesti: Hautapaikan kukat poistettu homeen ja härmän leviämisen estämiseksi viereisille hautapaikoille. Tänä vuonna tätä toimenpidettä ei tehty, koska kasvitauteja oli sen verran laajalti.  

Seurakunta ei käytä mitään myrkytystä kasvitautien ehkäisyyn, joten kasvien poistaminen on osa hautausmaan kasvien suojelua taudeilta ja hautausmaan ylläpitäjän vastuulle kuuluvaa hautausmaan yleisilmeestä huolehtimista. Kausityöntekijöiden työsuhteet päättyvät pääsääntöisesti syyskuun lopussa, joten kukkien poisto pitää ajoittaa tapahtumaan ennen lokakuuta. Työ etenee hautausmaittain hiukan eri tahtiin työntekijäresursseista riippuen. Karstulan itsenäisen seurakunnan aikana hautausmaan kausityöntekijöiden työsuhteet ovat päättyneet aikaisemmin ja kukkien poisto on toteutettu talkoiden yhteydessä. Talkoiden ja vapaaehtoistyön varaan ei kuitenkaan voi laskea koko hautausmaan yleisilmeestä huolehtimista.  

Ensi vuonna lupaamme tiedottaa kesäkukkien poistosta vielä aktiivisemmin eri tiedotuskanavissa (lehti, some, hautausmaiden tiedotustaulut, seurakunnan nettisivut). Hautapaikan haltija voi myös ilmoittaa hautausmaatoimistoon jos ei halua että kukkapenkki siivotaan syksyllä. Silloin siivoaminen jää omaisten vastuulle. Samoin voi ilmoittaa, jos ei halua että kukkapenkkiä siivotaan keväällä talven jäljiltä. Seurakunta nimittäin siivoaa kukkapenkit myös talven jäljiltä keväällä eli tekee kaksi siivouskierrosta vuodessa ja keväällä omaisia ja työntekijöitä odottaa puhdas kukkapenkki. Seurakunta ei poista syyskukkia hautausmaalta eikä myöskään monivuotisia perennoja. Vahinkoja sattuu kuitenkin joskus jokaiselle ja vahingossa joiltain haudoilta on poistettu monivuotisia kasveja. Tämä on meidän virheemme ja olemme siitä erittäin pahoillamme. Korvaamme perennat omaisille, puhelinsoitto tai sähköposti asiasta hautausmaatoimistoon riittää. Tänään 18.9.2023 tietoomme on tullut joitain poistettuja perennoja (alle 10 kpl kaikkiaan).  

Tämä syksy on ollut poikkeuksellisen lämmin eikä yöpakkasia vielä ole ollut merkittävissä määrin. Olemme saaneet nauttia seurakunnan kauniista hautausmaista koko kesän ja nyt pitkälle syksyyn. Olemme kiitollisia siitä että paikkakuntalaisille hautausmaat ovat tärkeitä ja niiden ilmeeseen kiinnitetään huomiota. Hautausmaiden ylläpito rahoitetaan maksutuotoilla ja valtionrahoituksella. Kirkollisverovaroja ei pääsääntöisesti tule käyttää hautausmaiden ylläpitoon. Rahoituksella ylläpidetään myös vainajien säilytystiloja ja hautausmaiden huolto- ja varastorakennuksia. Saarijärven seurakunnassa hautausmaiden ylläpidossa pyritään kohtuulliseen tasoon, koska seurakunnan saama valtionosuus perustuu sen alueen kuntien asukasmäärään eikä hautausmaiden ylläpitoon. Siten yhtä hautausmaata kohti käytettävä rahamäärä on merkittävästi pienempi kuin seurakunnassa, jossa on sama asukasluku kuin meillä, mutta käytössä vain yksi tai kaksi hautausmaata. 

 

Hautausmaiden kesäkukkien poisto syksyllä 2023 aloitetaan viikolla 37. Kesäkukat poistetaan kaikilta haudoilta (Ei Kyyjärven hautausmaa).

Kevät ja kesä hautausmailla

Äitienpäivä on varmaan niitä kevään ensimmäisiä ajankohtia jolloin haudoilla käydään. Tähän aikaan valitettavasti hautausmaiden vesipisteitä ei ole vielä avattu. Riskinä on että yöpakkaset rikkovat linjastoja ja maanpäällisiä hanoja. Seurauksena voi olla isotkin vesivuodot. Kolkanlahden hautausmaalta saat vettä tällöin kappelin pihassa olevan huoltorakennuksen seinästä olevasta vesipisteestä. Saarijärven kirkkomaalla vettä saa huoltorakennuksen seinässä olevasta vesipisteestä (13-tien puoli). Huolehdithan että hana tulee käytön jälkeen kunnolla kiinni.

Keväisin hautausmailla on tapana järjestää yhteisiä talkoita hautausmaa-alueiden siistimiseksi talven jälkeen. Ajankohdat talkoista löydät kotisivuiltamme ja ilmoituksistamme, tervetuloa mukaan.

Kausityöntekijämme aloittavat työnsä toukokuun alusta. He poistavat talvikautena olleista hautauksista kukkalaitteet hautakummuilta. Hautakummut tiivistetään ja tasoitetaan heti kun maa on kokonaan sulanut. Muistomerkkejä ei saa asentaa ennen sitä.

Yleisö-wc:t ovat auki toukokuun alusta arkisin klo 7-15 ja viikonloppuisin toimitusten ajan.

Toivomme että haudoilta siivotaan talviaikaan tuodut kynttilät pois. Hautausmaillamme on järjestetty jätteiden käsittely niin, että voit erotella metalli-, lasi- ja kuivajätteen. Led-kynttilät tulee ehdottomasti viedä ongelmajätteisiin eikä hautausmaiden jätepisteisiin.

Nurmialueiden kunnossapidon sujuvuuden kannalta irralliset kynttilälyhdyt olisi poistettava kesäajaksi. Näin lyhty pysyy varmemmin myös ehjänä. Irralliset koriste-esineet tulisi sijoittaa aivan hautakiven eteen tai kiven päälle jotta hoitotoimenpiteitä voidaan paremmin tehdä. On hyvä myös pohtia mitä esineitä haudalle tuo. Seurakunta ei vastaa kadonneista esineistä.

 

Hyvä tietää hautausmailla liikkumisesta ja hautamuistomerkeistä

Kesällä on aikaa kierrellä hautausmailla. Ne tarjoavat mahdollisuuden rauhoittumiseen ja hiljentymiseen muistojen kera. Hautausmaillemme on laadittu ”hautausmaan etiketti” , johon on hyvä tutustua.

Kierrellessä on myös hyvä kiinnittää huomiota muistomerkin kuntoon. Tärkeintä olisi huolehtia kiven turvallisuudesta. Vastuu muistomerkistä on hautaoikeuden haltijalla. Voit suorittaa kiven oikaisun itse tai tilata palvelun. Kiven pesun voit myös tehdä itse tai tilata sen. Lisätietoja saat hautausmaatoimistosta.

Uuden hautamuistomerkin hankinnassa on muistettava selvittää seuraavat asiat:

-muistomerkin koko

-muistomerkin materiaali

-muistomerkin asennusajankohta

Muistomerkin suurin leveys on 1 m/hautapaikka (jalkakivi mukaan lukien) ja maksimi korkeus on 80 cm. Materiaali on oltava puuta, kiveä tai metallia. Kivien asennukset tulee suorittaa sulan maan aikaan (ei ennen kesäkuun alkua). Alueillamme ei sallita reunakiviä joten kiinteitä kukka-aihioita ei saa asentaa.

Kesä on myös istutusten aikaa. Hautausmailla on vesipisteitä ja niiden läheisyydessä haravia ja pieniä kuokkia. Isompia istutustöitä varten kannattaa miettiä tarvitsetko välineitä kotoa mukaan. Arkisin klo 7-15 voit myös kysyä apua hautausmaatyöntekijöiltämme. Huolehdithan että istutukset ovat omalla hauta-alueellasi eivätkä ne myöhemminkään leviä. Istutusten korkeus ei saisi ylittää muistomerkin korkeutta ja ne tulisi sijoittaa mahdollisimman lähelle muistomerkkiä. Haudanhoidosta voi tehdä myös sopimuksen seurakunnan kanssa.

Uurna-alueiden muistomerkit. Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven ja Kolkanlahden hautausmaalla on uurnien muistolehdot, joissa on yhteismuistomerkit. Näille alueille ei voi tehdä omia istutuksia eikä tuoda kynttilälyhtyjä. Seurakunnalla on oikeus poistaa ne. Myöskään muita irrallisia esineitä ei tulisi sijoittaa näille alueille.

 

Hautaamiseen liittyviä asioita

Haudan kaivamisen ja peittämisen suorittaa aina seurakunta, kun on kysymyksessä arkkuhautaus. Uurnahautauksessa hauta on mahdollista peittää itse.

Arkun/uurnan laskun jälkeen haudalle laitetaan hautakate jonka päälle kukkalaitteet lasketaan.

Ensimmäisenä arkipäivänä hauta peitetään seurakunnan toimesta ja kukat asetetaan kummulle. Ne ovat haudalla kesäaikaan noin 2 viikkoa. Voit käydä poistamassa kortit ja nauhat tässä vaiheessa. Tämän jälkeen seurakunnan työntekijät siivoavat kukat pois ja haudan pinta tasoitetaan ja nurmetetaan. Talviaikaan (lokakuu-huhtikuu) kukkalaitteet jäävät haudalle ja ne poistetaan toukokuun alussa.