Kevät ja kesä hautausmailla
 

Äitienpäivä on varmaan niitä kevään ensimmäisiä ajankohtia jolloin haudoilla käydään. Tähän aikaan hautausmaiden vesipisteitä ei välttämättä vielä ole avattu. Riskinä on että yöpakkaset rikkovat linjastoja ja maanpäällisiä hanoja. Seurauksena voi olla isotkin vesivuodot. Hautausmaiden huoltorakennusten vesipisteistä voi ottaa vettä. Huolehdithan että hana tulee käytön jälkeen kunnolla kiinni.

Keväisin hautausmailla on tapana järjestää yhteisiä talkoita hautausmaa-alueiden siistimiseksi talven jälkeen. Ajankohdat talkoista löydät kotisivuiltamme ja ilmoituksistamme, tervetuloa mukaan.

Kausityöntekijämme aloittavat työnsä toukokuun alusta. He poistavat talvikautena olleista hautauksista kukkalaitteet hautakummuilta. Hautakummut tiivistetään ja tasoitetaan heti kun maa on kokonaan sulanut. Muistomerkkejä ei saa asentaa ennen sitä.

Yleisö-wc:t ovat auki toukokuun alusta arkisin klo 7-15 ja viikonloppuisin toimitusten ajan.

Toivomme että haudoilta siivotaan talviaikaan tuodut kynttilät pois. Hautausmaillamme on järjestetty jätteiden käsittely niin, että voit erotella metalli-, lasi- ja kuivajätteen. Led-kynttilät tulee ehdottomasti viedä ongelmajätteisiin eikä hautausmaiden jätepisteisiin.

Nurmialueiden kunnossapidon sujuvuuden kannalta irralliset kynttilälyhdyt olisi poistettava kesäajaksi. Näin lyhty pysyy varmemmin myös ehjänä. Irralliset koriste-esineet tulisi sijoittaa aivan hautakiven eteen tai kiven päälle jotta hoitotoimenpiteitä voidaan paremmin tehdä. On hyvä myös pohtia mitä esineitä haudalle tuo. Seurakunta ei vastaa kadonneista esineistä.

Maasto- ja metsäpalovaroituksen aikana hautalyhdyissä ei saa polttaa kynttilöitä!

Hyvä tietää hautausmailla liikkumisesta ja hautamuistomerkeistä

Kesällä on aikaa kierrellä hautausmailla. Ne tarjoavat mahdollisuuden rauhoittumiseen ja hiljentymiseen muistojen kera. Hautausmaillemme on laadittu ”hautausmaan etiketti” , johon on hyvä tutustua.

Kierrellessä on myös hyvä kiinnittää huomiota muistomerkin kuntoon. Tärkeintä olisi huolehtia kiven turvallisuudesta. Vastuu muistomerkistä on hautaoikeuden haltijalla. Voit suorittaa kiven oikaisun itse tai tilata palvelun. Kiven pesun voit myös tehdä itse tai tilata sen. Lisätietoja saat hautausmaatoimistosta.

Uuden hautamuistomerkin hankinnassa on muistettava selvittää seuraavat asiat:

-muistomerkin koko

-muistomerkin materiaali

-muistomerkin asennusajankohta

Muistomerkin suurin leveys on 1 m/hautapaikka (jalkakivi mukaan lukien) ja maksimi korkeus on 80 cm. Materiaali on oltava puuta, kiveä tai metallia. Kivien asennukset tulee suorittaa sulan maan aikaan (ei ennen kesäkuun alkua). Alueillamme ei sallita reunakiviä joten kiinteitä kukka-aihioita ei saa asentaa.

Kesä on myös istutusten aikaa. Hautausmailla on vesipisteitä ja niiden läheisyydessä haravia ja pieniä kuokkia. Isompia istutustöitä varten kannattaa miettiä tarvitsetko välineitä kotoa mukaan. Arkisin klo 7-15 voit myös kysyä apua hautausmaatyöntekijöiltämme. Huolehdithan että istutukset ovat omalla hauta-alueellasi eivätkä ne myöhemminkään leviä. Istutusten korkeus ei saisi ylittää muistomerkin korkeutta ja ne tulisi sijoittaa mahdollisimman lähelle muistomerkkiä. Haudanhoidosta voi tehdä myös sopimuksen seurakunnan kanssa.

Uurna-alueiden muistomerkit. Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven ja Kolkanlahden hautausmaalla on uurnien muistolehdot, joissa on yhteismuistomerkit. Näille alueille ei voi tehdä omia istutuksia eikä tuoda kynttilälyhtyjä. Seurakunnalla on oikeus poistaa ne. Myöskään muita irrallisia esineitä ei tulisi sijoittaa näille alueille.

 

Hautaamiseen liittyviä asioita

Haudan kaivamisen ja peittämisen suorittaa aina seurakunta, kun on kysymyksessä arkkuhautaus. Uurnahautauksessa hauta on mahdollista peittää itse.

Arkun/uurnan laskun jälkeen haudalle laitetaan hautakate jonka päälle kukkalaitteet lasketaan.

Ensimmäisenä arkipäivänä hauta peitetään seurakunnan toimesta ja kukat asetetaan kummulle. Ne ovat haudalla kesäaikaan noin 2 viikkoa. Voit käydä poistamassa kortit ja nauhat tässä vaiheessa. Tämän jälkeen seurakunnan työntekijät siivoavat kukat pois ja haudan pinta tasoitetaan ja nurmetetaan. Talviaikaan (lokakuu-huhtikuu) kukkalaitteet jäävät haudalle ja ne poistetaan toukokuun alussa.