Karstulan kappeliseurakunta

Haluamme kulkea ihmisten rinnalla elämän eri vaiheissa. Toiminnassamme onkin mukana kaikenikäisiä seurakuntalaisia. Vastuuta seurakunnallisesta työstä ovat historiamme aikana kantaneet paitsi työntekijät ja luottamushenkilöt, myös lukuisat vapaaehtoiset.

Seurakunnallamme on yhä sama ydintehtävä kuin toimintansa alussa: Herättää uskoa Kristukseen julistamalla puhtaasti evankeliumia ja jakamalla sakramentit Mestarinsa Jeesuksen opetuksen mukaisesti. 

Karstulan seurakuntatalon tilanne (päivitetty 10.3.2023)

Karstulan seurakuntalo ei ole käytettävissä tilaisuuksiin, toimintaan tai työpisteenä seurakunnan työntekijöille. 

Seurakuntatalosta on tehty kuntotutkimukset vuosina 2016 ja 2022 ja viimeisimmät mikrobianalyysit marraskuussa 2022. Näiden tulosten ja seurakunnan työntekijöiden oirekyselyn perusteella seurakuntatalo ei ole turvallinen työskentelypaikka tai kokoontumistila. 

Kuntotarkastuksen tuloksista ja Karstulan seurakuntatalon tilanteesta järjestettiin avoin yleisöinfo Karstulan kirkossa 31.1.2023 klo 18-19. 

Kirkkoneuvosto käsitteli Karstulan seurakuntatalon tilannetta kokouksessaan 2.2.2023 ja päätti seuraavaa: 

Karstulan seurakuntatalo pidetään suljettuna toistaiseksi talon mikrobivaurioiden vuoksi. Väistötiloina käytetään Karstulan kirkkoa, Punaista tupaa ja virastotaloa. Virastotalon kuntotutkimus mikrobianalyyseineen valmistuu helmi-maalikuussa, jonka jälkeen talon käyttöä väistö- ja työtilana arvioidaan uudelleen. Työalat voivat lisäksi vuokrata erillisryhmien käyttöön muita tiloja kevään 2023 ajaksi. 

Seurakunta on tilannut Rakennuspalvelu Keijo Siroselta virastotalon kuntotutkmuksen ja WSP:ltä virastotalon mikrobianalyysitutkimukset. 

Seurakunta tilaa asiantuntijalausunnot seurakuntatalon peruskorjauksen kustannusarviosta ja sen vertaamisesta uudisrakentamisen kannattavuuteen. Seurakunta tilaa myös laskelman seurakuntatalon purkukustannuksista ja kartoittaa muita mahdollisia ratkaisuja Karstulan kokoontumistilojen suhteen, koska kaikissa vaihtoehdoissa tarvitaan pidempiaikaisia väistötiloja vähintään vuoden ajaksi. 

Kirkkoneuvosto käsitteli Karstulan virastotalon kuntoa ja väistötiloja kokouksessaan 9.3.2023 ja päätti seuraavaa:

Kirkkoneuvosto totesi, että WSP Finland on toimittanut Karstulan virastorakennuksen kuntotutkimuksen ja että virastorakennuksesta otetuista yhdeksästä näytteestä neljässä on selvää mikrobikasvustoa ja kolmessa epäily mikrobikasvustosta. Virastorakennuksen tilojen käyttö seurakuntatalon väistötiloina ei ole järkevää rakennuksen mikrobivaurioiden vuoksi. Kuntotutkimuksen perusteella virastorakennus on siinä kunnossa että seurakunnan on päätettävä pidetäänkö ja peruskorjataanko virastorakennus vai luovutaanko siitä (myynti tai purkaminen).  

Karstulan virastotalo on valmistunut vuonna 1986 ja seurakuntatalo vuonna 1973. Karstulan vuonna 2019 valmistuneessa asemakaavassa molemmat ovat suojeltu merkinnällä sr-2. On harmillista, että asemakaavan valmisteluvaiheessa kuntaan ei ole toimitettu vuonna 2016 valmistunutta kuntotutkimusta, josta rakennuksen huono kunto ja välttämätön tarve merkittävillä muutos- ja korjaustoimille olisi tullut ilmi.  

Jos seurakunnan kirkkovaltuusto päätyy siihen, että rakennusten purkaminen on seurakunnan kannalta järkevin ratkaisu, tulee ensin hakea lupaa poiketa kaavasta ja sen jälkeen vasta purkulupaa. Kirkkohallitus ei myönnä avusta purkamiseen, mutta ei myöskään aseta mitään ehtoja purkamiselle, koska rakennusten suojelustatus on vain asemakaavassa. 

Kirkkoneuvosto päätti vuokrata As Oy Karstulan Säästökulmasta vuokrahuoneiston seurakunnalle väistötiloiksi. Kirkkoneuvosto valtuutti kiinteistöpäällikön toteuttamaan tilaan seurakunnan tarvitsemat muutostyöt. 

Kirkkoneuvosto päätti, että Karstulan virastotalo suljetaan toistaiseksi heti kun vuokrattavat väistötilat ovat käytettävissä. Kirkkoneuvosto valtuutti kiinteistöpäällikön tilaamaan virastotalosta asiantuntijalausunnon sen peruskorjauksen kustannusarviosta.  

Seurakunnan omistamista tiloista käytössä on jatkossa Karstulan kirkko ja Punainen tupa.  

 

Tiedotusvastuu asiasta on talousjohtaja Emilia Jalomäellä

 

Yhteystiedot

Karstulan kappeliseurakunta

Tapulinlahdentie
43500 Karstula

Seurakuntapastori Olli-Pekka Kaukometsä
puh. 040 5705318
olli-pekka.kaukometsä@evl.fi 

vt diakoni Sairi Suominen
puh. 040 5864120
sairi.suominen@evl.fi

vastaanotto virastolla, tiistaisin klo: 9-12

Kanttori Jouni Mäkinen

0400 934 154

jouni.makinen@evl.fi

Työntekijät tavattavissa sopimuksen mukaan, ota rohkeasti yhteyttä!

Hautajaisiin liittyvät järjestelyt hoidetaan Saarijärven seurakunnan hautausmaatoimiston kautta, puh. 040-1534 794/Sari Tarvainen

Muistokellojen soittaminen vainajille toukokuusta 2022 alkaen keskiviikkoisin ja torstaisin klo. 12.00.

Saarijärven seurakuntatoimistosta voi varata kappeliseurakuntien toimituksia, sillä koko alueella toimii yhteinen sähköinen varauskalenteri. Seurakuntatoimisto on avoinna ma-ti, to-pe klo 9-12, puh. 040-1534 736.

Virkatodistukset ja muut viralliset asiakirjat tilataan 1.7.2020 alkaen aluekeskusrekisteristä, jonka yhteystiedot löydät info- ja asiointi-sivulta.

Keskiviikkokerho jatkuu kevään 2023 ajan Wanhoissa Wehkeissä aina parillisten viikkojen keskiviikkoisin klo 11!