Häät

Vihkiminen ja avioliiton siunaaminen

Avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus. Kirkollisessa vihkimisessä aviopuolisot sitoutuvat toisiinsa Jumalan kasvojen edessä ja todistajien läsnäollessa. Samalla heille ja heidän liitolleen rukoillaan Jumalan siunausta.  Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että kihlakumppanit kuuluvat evankelis-luterilaiseen kirkkoon tai toinen kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja toinen muuhun kristilliseen kirkkokuntaan. 

Mikäli pari on solminut avioliiton siviiliviranomaisten edessä, voidaan toimittaa avioliiton siunaaminen. Kyse ei ole silloin oikeudellisesta tapahtumasta vaan pääpaino on Jumalan siunauksen pyytämisessä. Avioliiton siunaus muistuttaa muodoltaan hyvin paljon kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodoissa. 

Vihkiminen ja avioliiton siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa, kodissa, juhlapaikalla tai vaikka luonnonhelmassa. Häät voivat olla isot tai pienet. Kirkollinen vihkiminen ja avioliiton siunaus voidaan toimittaa myös arkena ja kahden todistajan läsnäollessa. Kirkkohäiden ei siis tarvitse tarkoittaa jotain suurta - Jumala itse lupaa olla läsnä siellä, missä kaksi tai kolme on koolla hänen nimessään. 

Ennen häitä

Ennen vihkimistä toimitetaan avioliiton esteiden tutkinta eli "haetaan kuulutukset". Siten varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu. Esteiden tutkintaa täytyy pyytää vähintään viikkoa ennen vihkipäivää. Todistuksen saa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä tutkinnan pyytämisestä, ja se on voimassa neljä kuukautta. 

Avioliiton esteiden tutkintaa pyydettäessa tulee pariskunnan molempien osapuolten olla paikalla samanaikaisesti. Esteidentutkinnan voi hoitaa myös internetissä verkkopankkitunnuksilla tunnistautuen.  

Mikäli pari haluaa, luetaan kuulutukset kirkossa parin kanssa sovittuna sunnuntaina ennen vihkimistä. Samalla seurakunnan yhteisessä esirukouksessa rukoillaan vihkiparin ja heidän liittonsa puolesta. 

Pappi, kanttori ja kirkko varataan seurakuntatoimiston kautta. Häitä suunnittelevien on syytä olla liikkeellä hyvissä ajoin. Seurakuntatoimiston yhteystiedot löydät täältä.

Vihkivä pappi ottaa yhteyttä vihkipariin ennen häitä. Myös vihkipari voi itse ottaa yhteyttä pappiin esimerkiksi sähköpostilla. Hänen kanssaan järjestetään tapaaminen, jossa keskustellaan vapaamuotoisesti ja sovitaan vihkitilaisuuden käytännön järjestelyistä. Tilaisuuden musiikkivalinnoista on syytä olla hyvissä ajoin yhteydessä kanttoriin. Kanttorit ovat kirkkomusiikin ammattilaisia ja osaavat vastata moniin kysymyksiin siitä, millainen musiikki sopii tilaisuuteen. 

Rukoushetki

Samaa sukupuolta olevat parit voivat pyytää rukoushetkeä avioliittonsa puolesta. Rukoushetki voidaan järjestää kirkossa, kodissa, juhlatilassa tai muussa sopivassa paikassa. Rukoushetken järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä autetaan seurakuntatoimistossa, ja sieltä hoituvat myös mahdolliset varaukset. 

Myös avioliiton vuosipäivää voi juhlistaa rukoushetkellä. 

Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus. 
1.Kor.13:13

 

Hääyö 2021

Mellikan tunnelmallisessa leirikappelissa lokakuussa 2019 kaikkiaan 11 paria sanoi toisilleen tahdon.
Toukokuussa 2021 Hääyö tulee uudeelleen! 

 

Hääyö järjestetään helatorstaina 13.5.2021 Mellikan leirikappelissa klo 18-23. 

Vihkiminen tapahtuu tunnelmallisessa hirsikappelissa keskellä kauneinta kevättä.

Juhlavieraita saa kutsua maksimissaan 20 henkeä/pariskunta, mutta parin niin halutessa vihkimisen todistajat löytyvät myös talon puolesta.

Tarjoamme vihkimisen jälkeen kakkukahvit ja valokuvauksen. 

Avioliittoon vihittävän parin tulee itse huolehtia esteidentutkinnasta eli "kuulutusten hakemisesta".
Se onnistuu esimerkiksi avioliiton esteiden tutkintapalvelussa. Todistus esteidentutkinnasta sekä kuvallinen henkilöllisyystodistus tulee ottaa mukaan vihkitilaisuuteen. 

Hääyössä voidaan toimittaa myös siviilimenoin solmitun avioliiton siunaaminen tai rukoushetki avioliiton puolesta esimerkiksi vuosipäivän kunniaksi. 

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt. 

Vapaita aikoja voi tiedustella toukokuun alkuun saakka vihkiviltä papeilta. 

Vihkivä pappi ottaa pariin yhteyttä huhtikuun lopulla ja tapaa parin Mellikassa noin puoli tuntia ennen parille varattua vihkiaikaa. 

 

Tiedustelut 

Papit:

Heidi Pasanen
p 040 760 3480 tai heidi.pasanen@evl.fi 

Mervi Sahinaho
p 040 6707677 tai mervi.sahinaho@evl.fi

Suvi Löytynoja 
p 040 582 8061 tai suvi.loytynoja@evl.fi

Hääpari kuvattuna takaapäin Mellikan leirikappelissa

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa