Kivijärven kirkko

Keskustie 25 , 43800 Kivijärvi

Kivijärven kirkko

Kivijärven kirkko kohoaa keskellä kylää. Jumalanpalvelusta Kivijärven kirkossa vietetään vuoro vuosina sunnuntaisin klo 10 tai 14. Tänä vuonna jumalanpalvelukset ovat pääsääntöisesti klo 14 syksyyn saakka. Kuukauden viimeisenä sunnuntaina jumalanpalvelusta ei ole.

Kivijärven nykyinen, kolmas kirkko valmistui 1874 ja vihittiin käyttöönsä 1875. Sen suunnitteli arkkitehti Theodor Decker. Kirkko edustaa tuon ajan uusgoottilaista tyyliä. Erikoista siinä on, että se on seurakuntalaisten vaatimuksesta tasavartinen ristikirkko, mitä uusgoottilaiset kirkot eivät yleensä ole.

Kirkon rakentamista johti kaustislaisen kirkonrakentajasuvun kuuluisin edustaja Jaakko Kuorikoski, tuolloin jo lähes 70 vuoden ikäinen. Hän oli ollut 50 vuotta aikaisemmin, 1824, rakentamassa Kivijärvelle kellotapulia, joka on vieläkin käytössä. Tapulissa on kaksi kelloa, isompi vuodelta 1824 ja pienempi särkyneen tilalle 1996 valettu kello. Kellojen toiminta sähköistettiin vuonna 2000.

Nykyisen alttaritaulun on maalannut 1930-luvulla suomenruotsalainen taiteilija Carl Bengts. Taulun lahjoittaja, tuomari Toivo Anjala, määräsi taulun aiheeksi "Pietari kieltää Jeesuksen".
Kirkon 18-äänikertaiset urut ovat Hämeen Urkutehtaan valmistamat vuodelta 1984.

Kirkon peruskorjaustyöt aloitettiin kesällä 2000, jolloin tehtiin kirkkorakennuksen ja kellotapulin ulkopuoliset lahokorjaus- ja maalaustyöt. Sisätilojen mittava peruskorjaus alkoi lokakuun alussa 2001 ja valmistui pääsiäiseksi 2002. Peruskorjatun kirkon käyttöönottojuhla pidettiin piispantarkastuksen yhteydessä sunnuntaina 14.4.2002. Peruskorjauksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Aulis Jääskeläinen Seinäjoelta.

Kivijärven kirkon ja tapulin ulkomaalaus toteutettiin kesällä 2019. Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen toteutti maalaussuunnitelman ja pääurakoitsijana toimi Maalausliike K. Salo Oy. Maalattavaa puupinta-alaa kirkossa oli noin 1400 m2 ja tapulissa 520 m2.

Keskustie 25, 43800 Kivijärvi

Kivijärven seurakuntakerho

Keskustie 25, 43800 Kivijärvi

Eläkeliiton Keski-Suomen piirin kirkkopyhän messu kirkossa.