Hautajaiset 

Suru koskettaa

Jokaisen ihmisen elämä päättyy joskus. Läheisen ihmisen kuolema varjostaa myös oman arjen ja tekee oman elämämme rajallisuuden todeksi. 

Hautaan siunaaminen on tärkeä omaisille lohdutuksen ja surusta toipumisen kannalta. Hautajaiset antavat tilan yhdessä suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. Yhteisessä rukouksessa pyydetään voimaa kaipaukseen ja suruun. Hautajaisiin kuuluu myös kiitollisuus yhteisestä ajasta ja elämästä. Vainajasta puhuminen ja yhdessä muisteleminen lohduttavat. 

Joka perjantai klo 10 soitetaan viikon aikana tuotujen vainajien muistoksi sanomakellot. Omaiset ovat tervetulleita  kirkkopihaan kuuntelemaan noin 10 minuuttia soivia sanomakelloja.

Hautaan siunaaminen

Kaikki kirkon jäsenet siunataan hautaan. Myös kirkkoon kuulumaton vainaja voidaan siunata kristillisesti hautaan, jos se on ollut hänen toiveensa. 

Siunaustilaisuuden aika, paikka, siunaava pappi ja kanttori varataan Saarijärven seurakunnan hautausmaatoimistosta. Samalla sovitaan myös hautapaikasta tai tuhkaukseen liittyvistä asioista. Hautausmaatoimiston yhteystiedot löydät täältä. 

Hautaan siunaaminen tapahtuu joko kirkossa, siunauskappelissa tai haudalla. Lisätietoja seurakuntamme hautausmaista löydät Hautausmaat-sivulta ja yleisesti hautaukseen liittyvistä käytännöistä ja maksuista Hautaustoimiston sivultaSaarijärvellä kaikkiin siunaustilaisuuksiin tarvitaan arkunkantajat. Usein kantajat löytyvät saattojoukosta. Tarvittaessa hautausmaatoimiston kautta voi saada vapaaehtoisten arkunkantajien yhteystidot. 

Pappi ottaa omaisiin yhteyttä ennen siunaustilaisuutta ja sopii tapaamisen, jossa käydään läpi siunaustoimituksen, hautaan laskun ja muistotilaisuuden vaiheet. Papin kanssa voidaan valita myös siunaustilaisuudessa laulettavat virret. Muista musiikkitoiveista on syytä keskustella kanttorin kanssa. 

Siunaustilaisuudessa voit luottaa papin, suntion ja kanttorin ammattitaitoon. He johtavat ja opastavat läpi tilaisuuden. 

Muistotilaisuus

Hautaan siunaamisen jälkeen omaiset kokoontuvat muistotilaisuuteen. Sukulaisilla ja ystävillä on silloin mahdollisuus muistella vainajaa, ilmaista kiitollisuutta yhteisestä ajasta hänen kanssaan ja lohduttaa toisiaan surussa.

Yleensä joku omaisista esittää haudalla kutsun muistotilaisuuteen. Siitä voidaan ilmoittaa myös sanomalehden kuolinilmoituksen yhteydessä tai henkilökohtaisesti etukäteen.

Muistotilaisuus voidaan järjestää esimerkiksi seurakuntatalolla tai kotona. Muistotilaisuuden viettämiseen ei ole virallista kaavaa. Yleensä tilaisuudessa on ruoka- tai kahvitarjoilu. Virsien laulaminen ja muistosanat sopivat tilaisuuden luonteeseen. 

Mikäli siunaavan papin toivotaan osallistuvan muistotilaisuuteen, on toive hyvä esittää jo siunausaikaa varatessa. Pappi osallistuu muistotilaisuuteen, jos se on päivän muiden työtehtävien puolesta mahdollista. Kanttoreilla ei pääsääntöisesti ole mahdollisuutta osallistua muistotilaisuuksiin muista työtehtävistä johtuen. Pappi pystyy johtamaan tutuimmat virret muistotilaisuudessa ja muistotilaisuudessa on mahdollista käyttää musiikkiäänitteitä. 

Hautajaisten jälkeen

Siunauksen jälkeisenä sunnuntaina vainajan nimi luetaan jumalanpalveluksessa ja hänelle sytytetään muistokynttilä. Läheisen on mahdollista olla sytytämässä kynttilää. Yksityiskohdista sopimista varten on toivottavaa, että omaiset ottavat yhteyttä pappiin tai suntioon ennen jumalanpalvelusta. Esirukouksessa rukoillaan vainajan ja omaisten puolesta. 

Suru ei pääty hautajaisiin. Seurakuntamme työntekijät ovat surevia varten myös hautajaisten jälkeen. Ota rohkeasti yhteyttä. 

Surua on mahdollista jakaa toisten kanssa. Syksyisin ja keväisin seurakunnassa kokoontuu papin ja diakonin vetämä sururyhmä, jossa voi saada vertaistukea ja apua surun matkalle. 

Pyhäinpäivän hartaudessa luetaan kaikki edellisen pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneiden seurakuntalaisten nimet. 

Jeesus sanoi: "Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin."
Joh. 11:25

 

 

Valkoinen arkku, jonka kannella kukkia Juurikkaharjun siunauskappelin alttarin edessä. Alttarilla tumma liina.
Kuva: Hilkka Rantala

Perunkirjoitus ja virkatodistus

Henkilön poismenon jälkeen pidettävään perunkirjoitukseen tarvittavat virkatodistukset ja sukuselvitykset tilataan Lapuan hiippakunnan keskusrekisteristä. Perunkirjoitus on pidettävä 3 kuukauden kuluessa kuolemasta.

 

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta. 

Kuoleman jälkeen on toivoa

Tue lapsen surua olemalla läsnä. Salli lapsen surra ja ole avoin. 

Lapsi ja kuolema

Hautausmaatoimisto ja hautauspalvelut

Saarijärven seurakunnan hautausmaatoimisto vastaa seurakunnan yhdeksän hautausmaan toiminnasta.

Hautausmaatoimistossa Saarijärven seurakuntakeskuksessa sovitaan siunaustilaisuuden paikka, ajankohta, siunauksen toimittavat pappi ja kanttori sekä varataan hautapaikka ja tehdään hautojen hoitoon liittyvät sopimukset.

Kaikki Saarijärven seurakunnan hautausmaiden hautapaikat varataan Saarijärven seurakuntatalolla sijaitsevasta hautausmaatoimistosta.  Etukäteen ei hautapaikkaa voi varata. Hautausmaatoimistossa hoidetaan myös muiden kuin seurakuntien jäsenten hautapaikka-asiat.

Hautausmaatoimisto puh. 040-1534 794 (ma-ti, to-pe klo 9-12)

Käyntiosoite: Urheilutie 5, Saarijärvi (ma-ti, to-pe klo 9-12)