Musiikki ja isonen

 

Se hetki, kun leirin ekassa iltaohjelmassa jaetaan punaiset kirjat leiriläisille. Iltaohjelmaa vetävällä isosella suuta kuivaa ja kädet hikoaa. Kollega joka virittelee kitaraa, luo rohkaisevan katseen, hyvin sä vedät. Isonen vetää henkeä ja korottaa äänensä yli leiriläisten mölinän: "Keerran uusko lapsuuden, sulla ooli suuloineen..."

 

...ja niin edelleen. Musiikki on osa seurakunnan elämää, ja myös isosen toimialuetta. Onneksi musiikki on itsessään niin valtavan laaja asia, että jokainen saa toimia omalla tontillaan omalla tavallaan. Jokainen ihminen on jollain tavalla musiikkiin taipuvainen, oli se sitten kuuntelua, äänien tuottamista itse tai instrumenteilla, jalan taputtelu rytmissä tai tukan heiluttaminen niskojen natistessa. Musiikki ei myöskään ole ihan haudanvakava asia, vaikka niin erheellisesti voidaankin ajatella. 

 

Musiikkiin ja laulamiseen liittyy varmasti kaikenlaisia tuntemuksia, erityisesti jos oma lauluääni tuntuu vieraalta ja nuotit voisivat olla ihan missä järjestyksessä tahansa, mitään niistä ei ymmärtäisi joka tapauksessa. Mitä jos en osaa? Mitä tapahtuu jos laulan väärässä kohdassa? Entä jos ääni tuleekin liian kovaa suustani?

 

Mitä jos mä mokaan?

 

Vastaus: Maailma pysyy yhä pystyssä. Mellikka ei kaadu, leiri ei lopu. Voi olla että pienet naurahdukset voivat kuulua, jos joku edes mitään huomasi. Mutta sinulle ei siitä koidu vahinkoa. Ainakin sinä pidät ääntä, toisin kuin viereisen penkin ujo nimeltämainitsematon rippikoululainen! Voi olla myös että joku laulaa tarkemmin ja kovempaa kuin sinä. Se ei ole sinulle syy olla hiljaa, päinvastoin!

 

Leirillä isosporukalla kannattaa jutella, mitkä biisit ovat tuttuja ja harjoitella ne muutaman kerran ennen iltaohjelmaa, jos tuntuu vieraalta. Teillä ei ole toinen toisillenne mitään todistettavaa tai hävettävää, päinvastoin. Olette tukemassa toinen toisianne, myös laulun ja musiikin osalta. 

 

Hengellinen musiikki tarjoaa valtavan hyvän väylän uskomme keskeisiin kysymyksiin. Kuka on Jeesus, mitä Raamattu kertoo, kuuleeko Jumala ja niin edelleen. Osa artisteista julistaa suoraa huutoa, joillain sanoma on hieman hienovaraisempi. Kirjo on valtavan laaja, ja jokaisen musatyylin kuuntelijalle varmasti löytyy oma juttu, jos vain jaksaa etsiä. Sitä helpottamaan on tehty Isko-spotifylista, johon löydät linkin tämän tekstin lopusta. Lista tarjoaa vain pienen välähdyksen, tutki rohkeasti kls:ää pidemmälle! 

 

Isko-musan soittolistan löydät täältä!

 

Alkulämmittely: Mikä punaisen veisukirjan biiseistä puhuttelee? Googlaa sanat jos löytyy ja kuuntele kyseinen biisi jos mahdollista.

 

Kysymys 1: Millaisia fiiliksiä, muistoja, ajatuksia liittyy tuohon kappaleeseen? Miksi valitsit juuri tämän biisin?

 

Kysymys 2: Missä kaikissa tilanteissa isosena olet tekemisissä musiikin kanssa?

 

Kysymys 3: Miten itse suhtaudut musiikkiin? Mitä musiikki antaa sinulle?

 

Kysymys 4: Milloin leirillä lauletaan ja miksi?

 

Kysymys 5: Valitse oheisesta spotify-listasta joku kappale. Jos et käytä Spotifyä, valitse jokin muu gospel-biisi. Kuuntele sanoja, melodiaa, rytmiä. Mistä kappale kertoo? Millaisia tunteita, mielikuvia, ajatuksia, kysymyksiä se herättää sinussa?

 

"Käsiäsi näköjään opettelit käyttämään, vaan odotuksistasi yhtäkään et täyttämään. Älä silti lannistu, et ole yksin. Muitakin on karaistu monin pettymyksin. 

Jokainen on ylpeä, jokainen on mahdoton. Virheissään kylpeä ei tarvi, sillä täällä on syylliselle syyllinen, tyhmälle tyhmä, ihmiselle ihminen, vertaistukiryhmä."                                                                                              - Miriam, "Vertaistukiryhmä"

Isko: Musiikki

Tsekkaa täydet kysymykset yläpuolelta!

Lomakkeen lähettäminen epäonnistui! Tarkasta, että olet syöttänyt kaikki lomakkeella pyydetyt tiedot.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.

Tietosuojasta

Mikäli lomakkeella kerätään henkilötietoja, huomioidaan siinä EU:n yleinen tietosuoja-asetus. Jos kerätyt henkilötiedot koskevat alle 13-vuotiasta henkilöä, tulee tietojen antajana olla hänen huoltajansa. Tietosuojaseloste löytyy verkkosivun alatunnisteessa olevan linkin kautta.