Uutislistaukseen

Hautausmaiden talvihoito ja lumen auraus

Tänä talvena on satanut paljon lunta ja seurakunta on saanut palautetta hautausmaiden lumen aurauksesta. Saarijärven seurakunnan strategian mukaisesti seurakunnan seitsemää hautausmaata hoidetaan kohtuullisella tasolla. Se tarkoittaa että talviaikaan aurataan hautausmaiden pääkäytävät, laajemmin Pyhäinpäivän ja Joulun aikaan. 

Hautausmaiden hoito kustannetaan hautamaksuilla ja valtion rahoituksella, ei verovaroilla, koska:

Saarijärven seurakunnan hautausmaille haudataan paljon myös muualla asuneita ja muualle mahdollisesti kirkollisveronsa maksaneita, tällöin heidän verorahansa hyödyttävät muita seurakuntia.

Kirkko hoitaa hautausmaita valtion puolesta, ja siksi seurakunnille maksetaan valtion rahoitusta hautausmaiden hoitamiseen. Valtion rahoituksen maksuperusteena on kuntien asukasluku, ei hautausmaiden määrä. Saarijärven seurakunnan alueella sijaitsevien kuntien väkiluku on noin 11900 henkilöä ja seurakunnalle on 7 hautausmaata. Esimerkiksi Muuramessa on yksi hautausmaa ja 10 200 asukasta. Molemmat seurakunnat saavat lähes yhtä paljon valtionavustusta hautausmaiden hoitoon, mutta Saarijärvellä nämä eurot pitää jakaa seitsemän hautausmaan kesken. 

Jokaisella kuntalaisella on oikeus tulla haudatuksi ensisijaisesti oman kuntansa alueella sijaitsevalle hautausmaalle. Tämä oikeus on jokaisella kirkkoon kuuluvalla ja kirkkoon kuulumattomalla tasapuolisesti. Kirkollisveroja ei käytetä hautausmaksuun (haudan kaivamiseen, peittämiseen ja nurmettamiseen) tai hautausmaan ylläpitoon, joka katetaan hautapaikkamaksulla ja valtion rahoituksella. 

Lisätietoja asiasta saa talousjohtaja Emilia Jalomäeltä, puh. 040 1534 392. 

Mon Feb 01 11:57:00 EET 2021