Uutislistaukseen

TIEDOTE KESÄKUKKIEN POISTOSTA SAARIJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSMAILLA

Saarijärven seurakunnan yhdeksällä hautausmaalla on aloitettu 11.9. alkaen kesäkukkien poistaminen haudoilta. Menettely on ollut sama aikaisempina vuosinakin Saarijärven, Kannonkosken, Kivijärven ja Pylkönmäen hautausmailla. Tänä vuonna Kivijärven kirkkomaan ja Saarijärven Läntisen hautausmaan kasvien home ja härmä -tilanne oli niin paha että kesäkukkien poisto aloitettiin jo viikkoa normaalia aikaisemmin. Aikaisempina yksittäisille hautapaikoille on laitettu kylttejä, joissa on lukenut viesti: Hautapaikan kukat poistettu homeen ja härmän leviämisen estämiseksi viereisille hautapaikoille. Tänä vuonna tätä toimenpidettä ei tehty, koska kasvitauteja oli sen verran laajalti.  

Seurakunta ei käytä mitään myrkytystä kasvitautien ehkäisyyn, joten kasvien poistaminen on osa hautausmaan kasvien suojelua taudeilta ja hautausmaan ylläpitäjän vastuulle kuuluvaa hautausmaan yleisilmeestä huolehtimista. Kausityöntekijöiden työsuhteet päättyvät pääsääntöisesti syyskuun lopussa, joten kukkien poisto pitää ajoittaa tapahtumaan ennen lokakuuta. Työ etenee hautausmaittain hiukan eri tahtiin työntekijäresursseista riippuen. Karstulan itsenäisen seurakunnan aikana hautausmaan kausityöntekijöiden työsuhteet ovat päättyneet aikaisemmin ja kukkien poisto on toteutettu talkoiden yhteydessä. Talkoiden ja vapaaehtoistyön varaan ei kuitenkaan voi laskea koko hautausmaan yleisilmeestä huolehtimista.  

Ensi vuonna lupaamme tiedottaa kesäkukkien poistosta vielä aktiivisemmin eri tiedotuskanavissa (lehti, some, hautausmaiden tiedotustaulut, seurakunnan nettisivut). Hautapaikan haltija voi myös ilmoittaa hautausmaatoimistoon jos ei halua että kukkapenkki siivotaan syksyllä. Silloin siivoaminen jää omaisten vastuulle. Samoin voi ilmoittaa, jos ei halua että kukkapenkkiä siivotaan keväällä talven jäljiltä. Seurakunta nimittäin siivoaa kukkapenkit myös talven jäljiltä keväällä eli tekee kaksi siivouskierrosta vuodessa ja keväällä omaisia ja työntekijöitä odottaa puhdas kukkapenkki. Seurakunta ei poista syyskukkia hautausmaalta eikä myöskään monivuotisia perennoja. Vahinkoja sattuu kuitenkin joskus jokaiselle ja vahingossa joiltain haudoilta on poistettu monivuotisia kasveja. Tämä on meidän virheemme ja olemme siitä erittäin pahoillamme. Korvaamme perennat omaisille, puhelinsoitto tai sähköposti asiasta hautausmaatoimistoon riittää. Tänään 18.9.2023 tietoomme on tullut joitain poistettuja perennoja (alle 10 kpl kaikkiaan).  

Tämä syksy on ollut poikkeuksellisen lämmin eikä yöpakkasia vielä ole ollut merkittävissä määrin. Olemme saaneet nauttia seurakunnan kauniista hautausmaista koko kesän ja nyt pitkälle syksyyn. Olemme kiitollisia siitä että paikkakuntalaisille hautausmaat ovat tärkeitä ja niiden ilmeeseen kiinnitetään huomiota. Hautausmaiden ylläpito rahoitetaan maksutuotoilla ja valtionrahoituksella. Kirkollisverovaroja ei pääsääntöisesti tule käyttää hautausmaiden ylläpitoon. Rahoituksella ylläpidetään myös vainajien säilytystiloja ja hautausmaiden huolto- ja varastorakennuksia. Saarijärven seurakunnassa hautausmaiden ylläpidossa pyritään kohtuulliseen tasoon, koska seurakunnan saama valtionosuus perustuu sen alueen kuntien asukasmäärään eikä hautausmaiden ylläpitoon. Siten yhtä hautausmaata kohti käytettävä rahamäärä on merkittävästi pienempi kuin seurakunnassa, jossa on sama asukasluku kuin meillä, mutta käytössä vain yksi tai kaksi hautausmaata. 

19.9.2023 07.33