Tervetuloa elämäsi seikkailuun!

Rippikoulu on evankelis-luterilaisen kirkon kasteopetusta. Riparilla voit pohtia yhdessä muiden kanssa elämään, ihmisyyteen ja uskoon liittyviä asioita. Samalla tutustut sen kirkon uskoon, johon sinut kasteessa liitettiin.

Yleensä rippikoulu käydään sinä vuonna, kun täytetään 15 vuotta. Suomalaisista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun käy vuosittain suurin osa. Rippikoulun voi käydä myös vanhempana esimerkiksi luokkakavereiden kanssa samana vuonna.

Rippikoulun kesto on noin puoli vuotta ja se koostuu oman seurakunnan toimintaan osallistumisesta (tutustumis- tai ennakkojakso) sekä leiri- tai päiväkoulujaksosta (intensiivijakso). Rippikoulu on mahdollista suorittaa myös yksityisesti. Rippikouluun ovat tervetulleita myös kirkkoon kuulumattomat. Riparin käyminen ei velvoita liittymään kirkkoon tai käymään kasteella. Kaste ja kirkkoon liittyminen ovat kuitenkin konfirmaation edellytys.

Vinkkejä rippijuhlien järjestämiseen ja lisätietoja konfirmaatiosta löydät osiosta perhejuhlat - rippijuhlat eli täältä!

Nuorten tapahtumien ajankohdat jamuuta tietoa nuorten toiminnasta löydät "Nuorille"-välilehden tapahtumakalenterista eli täältä.

Rippikoulun ennakkojakson tapaamiset ja tapahtumat on peruttu 31.5.2020 asti. Ohjeet tilaisuuksien korvaamisesta tulevat rippikouluryhmien WhatsApp-ryhmiin. Korvaavat tehtävät löydät myös näiltä sivuilta. Oman ryhmän yhteiset tapaamiset on siirretty pidettäväksi päiväkoulun osalta heinäkuussa ja syyslomariparien osalta syksyllä ennen leirijaksoa.

Leirit ajankohtineen vuonna 2020 ovat seuraavasti:

Hiihtolomaleiri (Leiri pidetään Karstulan Evankelisella opistolla)

Leirijakso 23.-29.2, konfirmaatio 19.7.2020 Saarijärven kirkossa

Leirin ohjaajat: Marko Savolainen, Suvi Löytynoja, Minna Autonen

Saarijärvi 1 + Kannonkosken rippikoululaiset:

Leirijakso 11.-17.10.2020 Karstulan Evankelisella opistolla, konfirmaatiomessut sunnuntaina 18.10 - Saarijärvellä klo 10, Kannonkoskella klo 14

Ohjaajat: Marko Savolainen (nto), Heidi Pasanen (pappi), Mervi Sahinaho (pappi)

Saarijärvi 2 + Kivijärven rippikoululaiset:

Leirijakso 11.-17.10.2020 Mellikan leirikeskuksessa, konfirmaatiomessut sunnuntaina 25.10  - Saarijärvellä klo 10, Kivijärvellä klo 14

Ohjaajat: Suvi Löytynoja (pappi), Tarja Salminen (diakoni), Saara Savolainen (nto, Saara palaa töihin 1.9.2020)

Päivärippikoulun opetuspäivät ovat:

20.-24.7.2020 Mansikkaniemen Pappilassa (ma-pe työskentelyaika klo 9-15)

konfirmaatio 9.8.2020 klo 10 Saarijärven kirkossa.

Ryhmän ohjaajat Heidi Pasanen (pappi), Taija Heinänen (nto), kesätyöntekijä Hilla

Ota aina ensisijaisesti yhteyttä oman ryhmäsi työntekijöihin. Nuorisotyönohjaajat tietävät käytännön jutuista (merkkihaitari, korvaaminen, kuljetukset) ja papit osaavat vastata esimerkiksi kirkkoon liittymiseen ja kasteeseen liittyviin kysymyksiin.

Puinen pöytäristi, jonka edessä kiviä ja kynttilä

Rippipappi Heidi tässä, hei!

Me kirkossa rakastamme vertauskuvia. Erityisesti pidämme matkasta. Elämä on matka, me teemme matkaa taivaan kotiin - ja niin edelleen.

Myös rippikoulu on matka. Eikä mikä tahansa pikkureissu, vaan varsinainen reppureissaamisen seikkaluretki. Se ei ole vain yksi yhdensuuntainen matka, vaan oikeastaan se on matka kolmeen suuntaan. (Me kirkossa pidämme myös luvusta kolme, koska Isä ja Poika ja Pyhä Henki.)

1. Rippikoulu on matka oman itsen tuntemiseen. Sinulla on hieno tilaisuus pohtia omia ajatuksiasi, omaa asennettasi uskoon, itseesi ja elämään. Millaisia unelmia sinulla on? Millainen ihminen sinä olet? Mitä tarkoittaa, että Sinä olet ihme?

2. Rippikoulu on matka kohti toista ihmistä. Rippikoulun ennakkojaksolla tutustumme kotiseurakuntaan ja samalla myös omaan rippikouluryhmäämme. Jos pidät sydämen ja silmät auki, voit löytää aivan uusia puolia vanhoista tutuista ja tutustua aivan uusiin ihmisiin. Mitä tarkoittaa, että me olemme seurakunta? Millaisia seurakuntalaisia, Kristuksen ruumiin jäseniä me olemme?

3. Rippikoulu on matka kohti Jumalaa. Riparilla saat tutustua siihen uskoon, johon sinut on lapsena kastettu (tai johon sinut ehkä riparin jälkeen liitetään). Tähän asti vanhemmat ja kummit ovat ehkä kertoneet sinulle Jumalasta. Nyt saat tutustua häneen itse aivan uudella tavalla. Onko Jumala vain pilven päällä istuva ukko vai jotain ihan muuta? Onko Raamattu totta? Millaisen Jumalan löydän, kun heittäydyn matkalle nimeltä Rippikoulu?

Ei muuta kuin reppu selkään ja seikkailuun kohti itseä, toisia ja Jumalaa!

Yhteisin matkaterveisin
Heidi Pasanen
kasvatuksen pappi

Nuoria maassa nurmikolla. Yksi vetää toista tukasta. Poika hyppäämässä taustalla.