Tervetuloa elämäsi seikkailuun!

Rippikoulu on evankelis-luterilaisen kirkon kasteopetusta. Riparilla voit pohtia yhdessä muiden kanssa elämään, ihmisyyteen ja uskoon liittyviä asioita. Samalla tutustut sen kirkon uskoon, johon sinut kasteessa liitettiin.

Yleensä rippikoulu käydään sinä vuonna, kun täytetään 15 vuotta. Suomalaisista 15-vuotiaista nuorista rippikoulun käy vuosittain suurin osa. Rippikoulun voi käydä myös vanhempana esimerkiksi luokkakavereiden kanssa samana vuonna.

Rippikoulun kesto on noin puoli vuotta ja se koostuu oman seurakunnan toimintaan osallistumisesta (tutustumis- tai ennakkojakso) sekä leiri- tai päiväkoulujaksosta (intensiivijakso). Rippikoulu on mahdollista suorittaa myös yksityisesti. Rippikouluun ovat tervetulleita myös kirkkoon kuulumattomat. Riparin käyminen ei velvoita liittymään kirkkoon tai käymään kasteella. Kaste ja kirkkoon liittyminen ovat kuitenkin konfirmaation edellytys.

Vinkkejä rippijuhlien järjestämiseen ja lisätietoja konfirmaatiosta löydät osiosta perhejuhlat - rippijuhlat eli täältä!

Nuorten tapahtumien ajankohdat jamuuta tietoa nuorten toiminnasta löydät "Nuorille"-välilehden tapahtumakalenterista eli täältä.

Vuoden 2020 kesän rippileirit on siirretty syyslomalle. Leirien ajankohdat ja työntekijät ovat:

Saarijärvi 1 + Kannonkosken rippikoululaiset:

Leirijakso 11.-17.10.2020 Karstulan Evankelisella opistolla, konfirmaatiomessut sunnuntaina 18.10 - Saarijärvellä klo 10, Kannonkoskella klo 14

Ohjaajat: Marko Savolainen (nto), Heidi Pasanen (pappi), Suvi Löytynoja (pappi)

Saarijärvi 2 + Kivijärven rippikoululaiset:

Leirijakso 11.-17.10.2020 Mellikan leirikeskuksessa, konfirmaatiomessut sunnuntaina 25.10  - Saarijärvellä klo 10, Kivijärvellä klo 14

Ohjaajat: Mervi Sahinaho (pappi), Tarja Salminen (diakoni), Saara Savolainen (nto, Saara palaa töihin 1.9.2020)

Ota aina ensisijaisesti yhteyttä oman ryhmäsi työntekijöihin. Nuorisotyönohjaajat tietävät käytännön jutuista (merkkihaitari, korvaaminen, kuljetukset) ja papit osaavat vastata esimerkiksi kirkkoon liittymiseen ja kasteeseen liittyviin kysymyksiin.

Kannattaa laittaa myös kalenteriin JATKIS eli jatkorippikoulu 27.-29.11.2020 Mellikassa. Jatkikselle ovat tervetulleita kaikki vuonan 2020 rippikoulussa olleet nuoret, niin isoset kuin rippikoululaisetkin. Ilmoittautuminen tapahtuu syyslomalla ripareilla. Jatkiksen hinta on 20e.

Vuoden 2021 rippikoulut

Ilmoittautuminen alkaa 14.9.2020 ja päättyy 4.10.2020. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella.
​​​​​​​Vuonna 2021 15 vuotta täyttäville seurakunnan jäsenille on lähetetty postissa kotiin esite rippikouluista. Nuorisotyönohjaaja Marko käy kouluilla pitämässä rippikoulu-infot syyskuun alkupuolella. Mikäli et ole saanut rippikouluesitettä tai ilmoittautumisohjeita tai haluat tulla Saarijärven seurakunnan järjestämään rippikouluun jonkin toisen seurakunnan alueelta, ota yhteyttä nuorisotyönohjaaja Marko Savolaiseen, marko.savolainen@evl.fi

Ripari-infot pidetään seuraavasti:

Saarijärven koululla viikolla 37 (7.-11.9.2020)

Kannonkosken koululla 10.9 klo 13.15-14.00

Kivijärven koululla 3.9 klo 12.10-13.00

Rippikoulukausi alkaa 20.11. klo 18 Saarijärven kirkossa Rakkaimmat riparilaulut -musiikkitilaisuudella. Tunnin konsertin jälkeen nuorille kerrotaan rippikouluryhmäjaot ja annetaan tarvittavat ohjeet ennakkojakson suorittamiseen. Vanhemmille kerrotaan myös kaikki tarpeellinen nykymuotoisesta rippikoulusta konsertin jälkeen. Lopuksi saa kahvia ja pullaa.

Puinen pöytäristi, jonka edessä kiviä ja kynttilä

Rippipappi Heidi tässä, hei!

Me kirkossa rakastamme vertauskuvia. Erityisesti pidämme matkasta. Elämä on matka, me teemme matkaa taivaan kotiin - ja niin edelleen.

Myös rippikoulu on matka. Eikä mikä tahansa pikkureissu, vaan varsinainen reppureissaamisen seikkaluretki. Se ei ole vain yksi yhdensuuntainen matka, vaan oikeastaan se on matka kolmeen suuntaan. (Me kirkossa pidämme myös luvusta kolme, koska Isä ja Poika ja Pyhä Henki.)

1. Rippikoulu on matka oman itsen tuntemiseen. Sinulla on hieno tilaisuus pohtia omia ajatuksiasi, omaa asennettasi uskoon, itseesi ja elämään. Millaisia unelmia sinulla on? Millainen ihminen sinä olet? Mitä tarkoittaa, että Sinä olet ihme?

2. Rippikoulu on matka kohti toista ihmistä. Rippikoulun ennakkojaksolla tutustumme kotiseurakuntaan ja samalla myös omaan rippikouluryhmäämme. Jos pidät sydämen ja silmät auki, voit löytää aivan uusia puolia vanhoista tutuista ja tutustua aivan uusiin ihmisiin. Mitä tarkoittaa, että me olemme seurakunta? Millaisia seurakuntalaisia, Kristuksen ruumiin jäseniä me olemme?

3. Rippikoulu on matka kohti Jumalaa. Riparilla saat tutustua siihen uskoon, johon sinut on lapsena kastettu (tai johon sinut ehkä riparin jälkeen liitetään). Tähän asti vanhemmat ja kummit ovat ehkä kertoneet sinulle Jumalasta. Nyt saat tutustua häneen itse aivan uudella tavalla. Onko Jumala vain pilven päällä istuva ukko vai jotain ihan muuta? Onko Raamattu totta? Millaisen Jumalan löydän, kun heittäydyn matkalle nimeltä Rippikoulu?

Ei muuta kuin reppu selkään ja seikkailuun kohti itseä, toisia ja Jumalaa!

Yhteisin matkaterveisin
Heidi Pasanen
kasvatuksen pappi

Nuoria maassa nurmikolla. Yksi vetää toista tukasta. Poika hyppäämässä taustalla.

Rippikouluryhmät vuodelle 2021

Hiihtolomaripari 28.2.-6.3. 2021 Karstulan evankelisella opistolla
Konfirmaatio 23.5.2021 Saarijärven kirkossa

Päiväripari 7.-11.6.2021 Mansikkaniemen pappilassa ja Saarijärven seurakuntatalolla

Konfirmaatio 13.6.2021 Saarijärven kirkossa

Ripari I 7.-13.6.2021 Mellikassa

Konfirmaatio 20.6.2021 Saarijärven kirkossa

Ripari II 14.-20.6.2021 Mellikassa
Konfirmaatio 27.6.2021 Saarijärven kirkossa

Ripari III 28.6.-4.7.2021 Mellikassa

Konfirmaatio 11.7.2021 Saarijärven kirkossa
(tarvittaessa 18.7. Kannonkosken ja/tai Kivijärven kirkossa)

Rippikouluihin ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella 14.9.-4.10.2020 välisenä aikana.
​​​​​​​Ryhmäjaot julkaistaan 20.11.2020 Rakkaimmat riparilaulut -tilaisuudessa.