papin palsta

Yhteisvastuu tulee, oletko valmis

Yhteisvastuukeräys 2106 on käynnissä. Kirkon suurkeräys syntyi rakkaudesta hädässä oleviin lapsiperheisiin. Syksyllä 1949 sodan ja hallavuosien jälkeen lapsiperheiden tilanne Pohjois- ja Itä-Suomessa oli heikoissa kantimissa. Tarvittiin pikaista apua. Suurkeräyksen ideoi Varkauden kirkkoherra ja Suomen tasavallan presidentti kutsuttiin keräyksen suojelijaksi.

1950-luvulla keräysvaroilla tuettiin asuinrakennusten kunnostusta ja äitien virkistyslomia. Köyhille kodeille hankittiin lehmä tai hevonen, invalidille pyörätuoli tai vanhukselle kunnollinen vuode. Vuonna 1963 apua laajennettiin ulkomaille. Yhteisvastuu on edelleen lähimmäisenrakkauden kansanliike. Joka kevät noin 40 000 vapaaehtoista arkienkeliä lähtee liikenteeseen keräyslistojen ja -lippaiden kanssa.

Vuoden 2016 yhteisvastuukeräyksellä torjutaan nuorten syrjäytymistä Suomessa ja Ugandassa. Syrjäytymisvaarassa olevia nuoria etsitään ja ohjataan partioharrastuksen pariin. Länsi-Ugandassa olevalle pakolaisleirille on rakenteilla ammattikoulu, johon valitaan opiskelijoiksi kaikkein heikoimmassa asemassa olevia pakolais- ja ugandalaisnuoria. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Raamattu opettaa, että kirkon tehtävä on toimia niiden ihmisten äänenä, jotka eivät itse saa ääntään kuuluviin. Meidän tulee tuoda piilossa oleva hätä näkyväksi ja huutaa ihmisten yhdenvertaisuuden puolesta. Yhteisvastuukeräys on meidän haasteemme ja ilomme apua tarvitsevien hyväksi.

”Koko maailmamme yllä loistaa risti Kristuksen. Yhteistä on tuska kyllä, avuntarve yhteinen. Kun me täällä huojennamme veljiemme kuormia, näkymättä rinnallamme, kulkee Kristus auttaja.” Virsi 437:3.

Esa Hakkarainen
kappalainen
EVL Uutiset
ajankohtaista

Laskiaissunnuntain sanajumalanpalvelus su 7.2

Lue lisää

Laskiaistapahtuma Yhteisvastuukeräyksen hyväksi kaiken ikäisille su 7.2

Lue lisää

Sibelius-konsertti su 7.2

Lue lisää

Kysymys ja esirukous
Lähetä mitä tahansa elämänaluetta koskeva, mieltäsi askarruttava kysymys seurakunnan työntekijälle. Yhteystietojasi ei julkaista.
Jätä kysymys tai esirukouspyyntö