papin palsta

Paasto = laihdutuskuuri?

Paastonaika alkaa tuhkakeskiviikosta ja kestää 40 arkipäivää, eli pääsiäiseen saakka. Onko tästä pääteltävä, että kristityillä alkaa nyt laihat ajat ja monta kilo kevyempinä syömme pääsiäisenä pääsiäismunia?

Arvelen, että tuskin, mutta tässä vaiheessa on vielä hankala sanoa, että mihin tämä paastonaika meidät vie. Jeesuksen paastoaminen vei erämaahan itsensä paholaisen kiusattavaksi ja niin vaikeaa paastonaikaa en toivo kenellekään. Jollain tavalla paastonajan olisi hyvä arjessa näkyä. Eikä niinkään näkyä muille, vaan paasto on ennen kaikkea yksilön ja Jumalan välinen asia. Pääkysymys on, että mistä minä voisin luopua, että Kristus saisi olla enemmän? Mihin ei-niin-välttämättömään käytän aikaani, ehkä ihan huomaamattani?

Paastonaika kutsuu meitä tekemään uudellaan arviota elämästämme, kuuntelemaan, että mihin Jumala meitä kutsuu. Jollekin siinä palvelee hyvin joku tietty sääntö: ”ei herkuttelua” tai ”ei Facebookia”, mutta yhtä hyvin paastota voi niinkin, että menen joka päivä hetkeksi metsään tai sytytän joka päivä hetkeksi kynttilän ja sen myötä rukoilen.

Paaston onnistumista ei mitata sillä, että onko pysynyt erossa facebookista 40 päivää tai onko syönyt palan täytekakkua, vaikka paastonaika piti olla ilman herkkuja. Oikea kysymys ja mittari on: Millä täytit itsesi Facebookin tai ruuan sijaan? Suurta analyysiä ei kannata kuitenkaan paaston jälkeen jäädä tekemään, vaan paasto päättyy pääsiäisen iloon, meni paastonaika miten tahansa.

Mervi Sahinaho
seurakuntapastori

Ps. Pääsiäisen iloon saa yhtyä, vaikka paaston aika ehtisi mennä ihan ohi! Pääsiäisen juhlinta Saarijärven seurakunnassa alkaa Pylkönmäen kirkon yömessusta 15.4. klo 22.
EVL Uutiset
ajankohtaista

Virsivisassa hiippakuntavoitto!

Lue lisää

Marian ilmestyspäivän messu ja 4-riparin riparipyhä 26.3.

Lue lisää

Lohdun ja kaipauksen lauluja 26.3. Saarijärvellä

Lue lisää

Kysymys ja esirukous
Lähetä mitä tahansa elämänaluetta koskeva, mieltäsi askarruttava kysymys seurakunnan työntekijälle. Yhteystietojasi ei julkaista.
Jätä kysymys tai esirukouspyyntö