papin palsta

Hyvvee yötä

Kirjailija Juhani Ahon isä oli Theodor Bofeldt (1837 -1914). Hän aloitti virkauransa Lapinlahdella kappalaisen apulaisena, ja toimi myöhemmin Iisalmen emäseurakunnan pappina 55 vuotta. Ukko-Brofeldt muistetaan erikoisena, tavallisuudesta poikkeavana persoonana.

Brofeldt solmi avioliiton syyskuussa 1860 Rantsilan kappalaisen tyttären Emman (Emilian) kanssa. Kosimakirje oli Brofeldtille luonteenomainen. "En ole aikonut tavoitella mitään korkeita kunniapaikkoja enkä pastorin arvonimiä, vaan aion tyytyä siihen alhaiseen ja halveksittuun asemaan, missä nyt olen....Emme kumpikaan tunne toisiamme, mutta jos tämä yrityksemme on Herrasta ja jos otamme kaiken ikään kuin Hänen kädestään, niin voimme tulla onnellisiksi ajassa ja iankaikkisuudessa, muutoin menee kaikki päin seiniä."

Perhe-elämä oli sopuisaa. Lapsia syntyi kymmenen ja he olivat kuuliaisia vanhemmilleen. Emma –ruustinna oli hiljainen, hyvä ja hurskas kodin ihminen. Isä oli perhepiirissäkin hiljainen, syrjään vetäytyvä, mutta silti lasten rakastama. Palvelusväestään hän piti hyvää huolta ja kävi navetassa auttamassa lannan luonnissa. Aamuvarhaisesta iltamyöhään hän rovasti puuhaili käsityöverstaassa, pajassa tai jossain muualla. Raamattua hän tutki ahkerasti.

Brofeldtin saarnat olivat kansantajuisia. Kun kirkossa oli joskus niitä, jotka pyrkivät puhelemaan tai torkkumaan, saattoi saarnatuolista kuulua varoitus: "Olokeepas akat siellä hilijoo, että miehet tuolla sais raahassa nukkua."

Nuoren papin elämä oli raskasta ja työntäyteistä. 1860-luvun nälkävuosina hän siunasi eräänä sunnuntaina 96 ruumista. Emilia –puoliso kuoli vuonna 1899, mutta Brofeldt solmi toisen avioliiton.

Vanhan sielunpaimenen viimeiset vuodet olivat ulkonaisen ja sisäisen riisumisen aikaa. Tultuaan kirkosta syyskuussa 1913 hän laskeutui tautivuoteelle. Vähän ennen kuolemaa loppuivat tuskat ja rovasti puhui pelastuksen asiasta. "Kyll´ on ihanata piästä kottii… Hyvvee yötä." Nämä sanat sanottuaan hän katsoi vuoteessaan ylöspäin silmissään ihana loiste ja nukkui hiljaa viimeiseen uneensa. Oli helmikuun 4.päivä 1914.

Hyvät seurakuntalaiset ! Pappeja tulee ja pappeja menee, mutta Herran armo kestää iankaikkisesti.

Esa Hakkarainen
EVL Uutiset
ajankohtaista

Esa Hakkaraisen lähtöjuhla 1.5.2016

Lue lisää

5.5. Helatorstaina nuorten messu

Lue lisää

Kävele naiselle ammatti 22.5.

Lue lisää

Kysymys ja esirukous
Lähetä mitä tahansa elämänaluetta koskeva, mieltäsi askarruttava kysymys seurakunnan työntekijälle. Yhteystietojasi ei julkaista.
Jätä kysymys tai esirukouspyyntö