Raamattu - The Great Plan

 

Raamattu ei ole ainoastaan valtava kirjakokoelma vuosituhansien takaa, tai ohjeistusta ihmisen elämiseen ja olemiseen. Se pitää sisällään myös Jumalan suunnitelman ja tähän astisen toteutuksen ihmisen pelastamiseksi kadotukselta. 

 

Raamatun kanssa on hyvä aloittaa suurista linjoista, yksityiskohtia kirjassa riittää. Yksi suurista linjoista on Pelastushistoria, tai toiselta nimeltään Punainen lanka. Se tarkoittaa Jumalan suunnitelmaa ihmiskunnan pelastamiseksi synniltä ja kadotukselta. Sen hahmottaminen auttaa jo paljon Raamatun kokonaisuuden hahmottamisessa. Pelastushistoria alkaa syntiinlankeemuskertomuksesta, jolloin synti erottaa ihmisen ja Jumalan, ja jatkuu aina Ilmestyskirjaan saakka jolloin Jumala luo kaiken uudeksi ja ihminen on jälleen Jumalan kanssa. Suunnitelma elää ja muuttuu pitkin matkaansa, kuten saat pian huomata...

 

Yksi tärkeimmistä sanoista, joka pelastushistoriaan liittyy, on liitto. Jumala tekee liittoja ihmisten kanssa pelastushistorian varrella. Liiton tavoite on selvä: Jumala lupaa olla ihmisen tukena ja toimia tämän pelastamiseksi, ja ihminen lupaa olla kuuliainen Jumalalle. Tämä ei kuitenkaan useimmiten toimi, jolloin Jumala joutuu päivittämään suunnitelmaansa.

 

Kysymykset: 

 

Alkupohdintaa: Mitä kertomuksia muistat Vanhasta Testamentista, joissa Jumala on suoraan tekemisissä ihmisen kanssa? Mitä Jumala teki kertomuksissa

 

1.Pelastushistoria v1.0: Lue luomiskertomus ja syntiinlankeemus (1.Moos.1-3). Miksi Jumala karkotti ihmisen paratiisista? Minkä kyvyn ihminen saa syödessään hyvän ja pahan tiedon puusta?

 

2.Pelastushistoria v2.0: Ensimmäinen liitto Nooan kanssa. (1.Moos.6-9) ja syyt liiton solmimiseen. Miksi Jumala solmii tämän liiton, ja mikä sen seurauksena on?

 

3.Pelastushistoria v.3.0 – Luvattu kansa (1.Moos.17). Mitä Jumala lupaa tässä Abram/Abrahamille?

 

4.Pelastushistoria v.4.0 ja siitä seuranneet ongelmat. Lue 1.Moos 24, ja silmäile sen jälkeen 3. ja 4. Mooseksen kirjaa. Onko 10 käskyä, saati koko Mooseksen saamaa lakia, mahdollista noudattaa niin ettei riko sitä (tee syntiä)? Mitä näin vaikeasta laista seuraa?

 

5. Pelastushistoria – Final form: Lue Jesajan kirjan luku 53. Kenestä profeetta Jesaja ennustaa? Lue Luuk.24:44-53.

 

Koko homma tähtää seuraavaan loppuhuipennukseen:

"Minä näin uuden taivaan ja uuden maan. Ensimmäinen taivas ja ensimmäinen maa olivat kadonneet, eikä merta ollut enää. Näin, kuinka pyhä kaupunki, uusi Jerusalem, laskeutui taivaasta Jumalan luota juhla-asuisena, niin kuin morsian, joka on kaunistettu sulhasta varten. Ja minä kuulin valtaistuimen luota voimakkaan äänen, joka sanoi: "Katso, Jumalan asuinsija ihmisten keskellä! Hän asuu heidän luonaan, ja heistä tulee hänen kansansa. Jumala itse on heidän luonaan, ja hän pyyhkii heidän silmistään joka ainoan kyyneleen. Kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut." Valtaistuimella istuva lausui, "Uudeksi minä teen kaiken" Hän sanoi" Kirjoita nämä sanat muistiin. Ne ovat luotettavat ja todet." Vielä hän sanoi minulle: "Nyt ne ovat käyneet toteen. Minä olen A ja O, alku ja loppu. Sille, jolla on jano, minä annan lahjaksi vettä elämän veden lähteestä. Tämä on voittajan palkinto. Minä olen hänen Jumalansa, ja hän on minun poikani."                                          Johanneksen ilmestys, 21:1-7

 

Nyt voit ottaa mukavan asennon, Raamatun käteen, ehkä leppoisaa taustamusaa ja aloittaa reissun halki pelastushistorian. Hyvää matkaa!

Raamattu
Lomakkeen lähettäminen epäonnistui! Tarkasta, että olet syöttänyt kaikki lomakkeella pyydetyt tiedot.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.

Tietosuojasta

Mikäli lomakkeella kerätään henkilötietoja, huomioidaan siinä EU:n yleinen tietosuoja-asetus. Jos kerätyt henkilötiedot koskevat alle 13-vuotiasta henkilöä, tulee tietojen antajana olla hänen huoltajansa. Tietosuojaseloste löytyy verkkosivun alatunnisteessa olevan linkin kautta.