Hartaus ja sen pitäminen

 

Moni muistelee leirin päätyttyä iltahartauksia, joissa isoset kertovat tarinoita kynttilänvalossa ja soittavat Mellikan heikon 4g:n katveessa youtubesta ajatuksia herättäviä biisejään. Joillekin tunnelma on se, joka jää mieleen, toisille illan rauhoittuminen on the juttu. Illan päättäminen yhteiseen rukoukseen on selvä merkki: leiripäivä on lopussa. Mutta mitä kaikkea hartauden pitäminen on? 

 

Hartauselämä on osa kristityn elämää. Sitä opetellaan rippikoulussa varsin aktiivisesti, nuortenilloissa, leireillä ja jumalanpalveluksissa. Isosia kutsutaan hartaudenpitoon, palvelutehtävään. Hartauden tehtävänä on olla pieni hetki pyhän äärellä, kuulla Jumalan Sanaa ja antautua palveltavaksi. Hartaudessa on Raamatun lukua, aiheen käsittelyä valitsemallasi tavalla ja rukous, muuten kyseessä on jotain muuta kuin hartaus.

 

Hartaus ei ole esiintymistä tai näyttelemistä. Hyvä vertaus hartaudesta on ruokailuhetki: hartauteen saapuvat asettuvat pöytään, palveltaviksi. Hartauden pitäjä tarjoilee heille evästä elämään. Pitäjä esittelee päivän antimet, ja tarjoilee pöytään sen mitä on valmisteltu. Osallistujat saavat itse päättää, mitä kantavat siitä mukanaan pöydästä poistuttuaan. Kaikkia tarjottu eväs ei ehkä miellytä, joillekin se voi olla kovinkin maukasta - mutta se, että kaikkia palvellaan on kaikkien mieleen. 

 

Hartauden pitäjä ei ole myöskään yksin palvelutehtävässään. Keittiömestarina toimii itse Jumala, joka on vastuussa siitä, mitä on tarjolla ja kuinka osallistujat ottavat evästä vastaan. Hartauden pitäjä valmistelee hartauden yhdessä Jumalan kanssa - mitä haluamme yhdessä kertoa Jumalastamme, kristittynä olemisesta. Keinot ja menetelmät tämän viestin viemiseen ovat hartauden pitäjän päätettävissä. Haluat esitellä Jeesuksen vertauksia lego-ukoilla? Psalmien lyriikat herättävät sinussa tanssiliikkeitä? Tiedät että korttipakka pitää sisällään uskonnontunnustuksen, Raamatun ja kalenterinja tahdot kertoa, kuinka? Anna mennä.

 

Hartauden ei tarvitse antaa vastauksia elämän suuriin kysymyksiin, ei aina edes pieniinkään. Hyvä hartaus voi olla kysymyksiä herättäväkin, arkipäivän kohtaamisiin ja elämän tilanteisiin varustava hetki. 

 

Alkulämmittely: Muistele jotain hartautta, joka on jäänyt mieleesi. Mistä hartaus koostui, kuka sen piti. Millainen tunnelma oli?

 

1. Kysymys: Mitä kaikkea hartauden tekijän täytyy tehdä

a: paljon ennen hartauden pitämistä 

b: vähän ennen hartautta 

c: hartauden jälkeen

 

2. Kysymys: Mistä aiheista haluaisit pitää hartauden?

 

3. Kysymys: Mitä (apu)välineitä sinä voisit/haluaisit käyttää hartauden pitämisessä?

 

4. Kysymys: Tee itsellesi hartauden pitäjän muistilista!

 

5. Kysymys: Mitä fiiliksiä ja ajatuksia hartauden pitäminen herättää? Silmitöntä pakokauhua, pientä kihelmöivää jännitystä, itsevarmuutta, iloa? Kerro ja avaudu!

 

Hartauden pitämistä ja olemista oppii vain hartauksiin osallistumalla. Voit oppia toisilta isoilta menetelmiä, tapoja ja tyylejä pitää hartauksia. Samalla toivottavasti oma jännitys hartauden pitoa kohtaan lievittyy kun siitä tulee itsellesi luonnollinen ja tuttu juttu. 

 

Hartauden valmistelussa ja aiheen valinnassa voit aina myös kääntyä Maken tai Taijan puoleen, autetaan mielellämme. Meiltä saat myös aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja muita vinkkejä!

Herra siunatkoon sinua, ja varjelkoon sinua. Herra kirkastakoon kasvonsa sinulle, ja olkoon sinulle armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi, ja antakoon sinulle rauhan. Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Amen.

Isko 1: Hartaus ja sen pitäminen
Lomakkeen lähettäminen epäonnistui! Tarkasta, että olet syöttänyt kaikki lomakkeella pyydetyt tiedot.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.
Kenttä on pakollinen.

Tietosuojasta

Mikäli lomakkeella kerätään henkilötietoja, huomioidaan siinä EU:n yleinen tietosuoja-asetus. Jos kerätyt henkilötiedot koskevat alle 13-vuotiasta henkilöä, tulee tietojen antajana olla hänen huoltajansa. Tietosuojaseloste löytyy verkkosivun alatunnisteessa olevan linkin kautta.